El Banc d’Espanya demana als bancs estar “preparats” per un “inevitable” augment dels actius dubtosos

ACN Barcelona .- El Banc d’Espanya avisa els bancs que han d’estar “preparats” per un “inevitable” augment dels actius dubtosos dels seus clients per culpa de la pandèmia de coronavirus. En un discurs a la XXVII Trobada del Sector Financer, la subgovernadora del Banc d’Espanya, Margarita Delgado, ha dit que és “evident que la crisi de la covid-19 ha provocat que la ruta de reducció d’actius improductius s’hagi interromput”. Delgado ha destacat que per ara no ha augmentat la ràtio de morositat gràcies a mesures com els ERTO, els crèdits ICO o les moratòries en préstecs, i que “com a mínim a curt termini” s’ha evitat una crisi de solvència. En referència a possibles fusions, ha dit que “hi ha marge” per fer-ne sense perjudicar la competència.

Delgado ha destacat que la diferència entre la crisi actual i la del 2008 és que l’aturada econòmica ha estat provocada per les mesures de control de la pandèmia, i no per desequilibris macroeconòmics o financers, de manera que l’objectiu ha estat “evitar que la crisi de liquiditat acabi derivant necessàriament en una crisi de solvència”.

Amb això assolit, almenys per ara, Delgado ha demanat al bancs “dedicar una quantitat creixent de recursos a l’anàlisi i la gestió del risc, incloent la gestió activa de renovacions i renegociacions amb els clients que, amb tota certesa, no podran complir amb les condicions contractuals originàries”.

“La reestructuració de deute pot ser una opció adequada en el cas d’empreses molt endeutades que tinguin un model de negoci viable”, ha afirmat la subgovernadora del Banc d’Espanya. Amb tot, ha demanat “discriminar” situacions on calgui un “ajut puntual” de les que siguin “estructurals”.

Noves fusions

En el seu discurs, Delgado també ha fet referència a les possibles noves fusions d’entitats bancàries, com la que han admès que negocien el BBVA i el Banc Sabadell.

Segons Delgado, que ha citat dades del BCE, Espanya té un nivell “mitjà-baix de concentració” bancària en comparació amb altres països europeus, i fins i tot si es consideren les noves operacions, l’índex seguiria sent “moderat”.

“La baixa rendibilitat del sector i la dificultat d’aconseguir millores a través de l’augment de preus i comissions, indiquen una elevada competència”, ha afirmat, remarcant que a l’Estat hi ha encara “cert marge” per concentracions bancàries que no tinguin efectes negatius en la competència.

Així mateix, ha recordat que tota fusió ha de tenir com a objectiu anar “més enllà de la millora de l’eficiència via reducció de costos”. “És important avaluar la complementarietat geogràfica, de productes i clientela, així com disposar d’un pla de negoci que generi valor a l’entitat resultant”, ha dit.

Delgado també s’ha referit al debat al sector financer sobre la conveniència o no de pagar dividends als accionistes, i ha recordat que el supervisor aposta per la prudència en l’actual escenari, malgrat entendre les inquietuds del sector.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.