Yllanes xifra en més de 300 milions d’euros l’arribada a les Illes Balears de fons per a la transició energètica

El vicepresident del Govern ha explicat en el Parlament que aquesta forta inversió permetrà que una quarta part de l’energia elèctrica generada a la nostra comunitat provengui de fonts renovables l’any 2023.

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha comparegut aquest dimarts, a petició pròpia, al Parlament de les Illes Balears per explicar les polítiques de transició energètica i lluita contra el canvi climàtic.

Yllanes ha recordat que a l’inici de legislatura, l’any 2019, la contribució de l’energia renovable al sistema elèctric balear se xifrava en un 2,5 %, un percentatge que està previst que es multipliqui per deu l’any 2023. «Volem ser ambiciosos» ha assegurat el vicepresident a la cambra balear, «I per això ens comprometem a multiplicar per deu la generació d’energia elèctrica a partir de fonts renovables. No és suficient ni doblar ni multiplicar per quatre, cinc o sis aquest percentatge de partida. Al final de la legislatura, el 25 % de l’electricitat produïda a les Illes Balears serà d’origen renovable, per fer d’aquesta manera una passa de gegant, ferma i decidida, i per deixar d’estar a la coa de l’Estat». Amb aquest compromís, les Illes Balears acceleren el compliment de les exigències que marca la Llei de canvi climàtic i transició energètica, aprovada pel Parlament de les Illes Balears fa dos anys. Segons el text normatiu, el 2030 el 35 % de l’energia elèctrica produïda a les Illes ha de provenir de fonts renovables.

Aquest fort increment de les energies renovables a la nostra comunitat es podrà dur a terme, segons el vicepresident Yllanes, gràcies a la inversió prevista de més de 300 milions d’euros procedents de fons per a la transició energètica que arribaran a les Illes Balears els pròxims anys. Yllanes ha afegit que aquesta forta inversió no només dona resposta a la urgència climàtica, sinó que també «és una gran oportunitat per diversificar la nostra economia i crear un model productiu més fort i sostenible».

Més enllà del creixement de les energies renovables, el vicepresident ha informat sobre el compliment de la Declaració d’emergència climàtica, una acció transversal del Govern que planifica i executa accions en els àmbits socials, econòmics i territorials. Respecte a aquesta iniciativa, Yllanes ha anunciat que el Govern ja ha posat en marxa al voltant del 70 % de les accions que preveu la Declaració.

Pel que fa al desplegament normatiu de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, el vicepresident ha anunciat que dins aquest primer semestre de 2021 s’aprovarà el Decret de petjada de carboni, eina clau per involucrar les mitjanes i grans empreses en la lluita contra el canvi climàtic. En les pròximes setmanes, a més, es crearà el Consell Balear del Clima, que dotarà la societat civil de les Illes Balears d’un espai de participació. Des de la Vicepresidència del Govern de les Illes Balears també es treballa per fer realitat tan aviat com sigui possible el Pla de Transició Energètica i el Decret d’energies renovables. Es tracta d’un conjunt d’iniciatives «que han de permetre avançar en el canvi de model que necessita el nostre territori», segons Yllanes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.