Aquest dijous 22 de juliol, i coincidint amb el centenari de l’inici de la batalla d’Annual, el Consell Insular de Menorca ha ofert un memorial a les víctimes de la Guerra del Rif (1909-1927) que són recordades al monument dalt El Toro. Entre els prop de 50 assistents, a més de les autoritats civils, militars i religioses, es trobaven una dotzena de descendents i familiars de quatre d’aquells 57 homes que van partir de Menorca a la popularment coneguda com guerra d’Àfrica i no van tornar mai.
A la presentació solemne i propera de Cristina Gómez, consellera d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local, qui ha apuntat que aquella confrontació va ser “una guerra absurda” i també ha volgut expressar “la seva solidaritat i sentiment cap a les víctimes rifenyes”, han seguit les paraules de l’historiador Miquel Àngel Casasnovas, que han servit per ampliar el context sobre la guerra colonial d’Espanya al Rif, al Protectorat de Marroc.
Tot seguit, els músics de l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca, Tolo Genestar i Héctor García, han interpretat tres peces a duo de clarinet i trombó, abans de l’ofrena floral que ha realitzat Pepe Félix, nebot de José Félix Gomila, desant un ram de flors davant del monument en record dels 57 homes morts. El monument – sense la figura de Crist que es va afegir als anys 40- es va erigir en el 1928 per subscripció popular i ara, per aquest memorial, han estat restaurades les làpides amb els noms gravats. L’acte, amb la posta de sol de fons, ha finalitzat amb les paraules de Susana Mora, presidenta del Consell, en record també de les víctimes menorquines d’aquella guerra.
D’altra banda, però recordant també la Guerra del Rif, aquest divendres 23 l’Institut Menorquí d’Estudis ofereix un cinefòrum amb el llargmetratge Blocao del director mallorquí Pere March Torrandell qui com a familiar també d’un jove que va morir en aquella guerra va realitzar aquesta pel·lícula per mostrar la duresa de les condicions en què van haver de lluitar els soldats de l’exèrcit espanyol al Rif. Per veure-ho per internet s’ha d’inscriure a adm.ime@cime.es .