Els governs de les Balears i Catalunya acorden treballar conjuntament en projectes a finançar amb fons europeus per impulsar la recuperació econòmica

El Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya definiran estratègies comunes per a la recuperació econòmica mitjançant els fons europeus Next Generation. Així ho han explicat la presidenta, Francina Armengol, i el seu homòleg català, Pere Aragonès, després d’una reunió que s’ha duit a terme aquest divendres al Palau de la Generalitat, la primera des que Aragonès va ser proclamat president.

Ambdós han coincidit en la necessitat d’enfortir els eixos de col·laboració entre dos territoris que comparteixen lligams històrics, culturals i lingüístics, a més de problemes compartits, com el fet de ser comunitats perjudicades per l’actual sistema de finançament autonòmic, ser territoris amb una forta pressió turística o la realitat de la crisi climàtica.

Després de la reunió, la presidenta ha explicat que els dos governs han definit diversos àmbits de col·laboració pel que fa a les estratègies de fons europeus: l’economia blava i la protecció de la diversitat, la innovació en matèria de salut, la circularitat aplicada al sector turístic, el desenvolupament de la intel·ligència artificial i la recerca, l’impuls de noves energies per avançar en la descarbonització, com l’hidrogen verd, i la mobilitat elèctrica.

Armengol ha definit les línies de cooperació interinstitucional com «bàsiques, esperançadores i il·lusionants» i ha celebrat la feina conjunta de dos territoris «que comparteixen interessos de present i de futur i que ara tenen al davant l’oportunitat dels fons europeus per moldejar el nostre model econòmic i avançar cap a una societat més resilient».

«Hem d’aprofitar els fons europeus en allò que faci que les nostres societats avancin», ha afirmat la presidenta, qui també ha explicat que les Balears «volen aprendre de Catalunya en recerca en salut perquè les Illes estan fent una aposta forta per especialitzar-nos en innovació sanitària», mentre que les Balears poden aportar a Catalunya en tot allò referent a la circularitat en el món turístic, a l’impuls d’energies renovables i a les polítiques d’adaptació davant del canvi climàtic.

Equips del Govern i de la Generalitat ja han estat treballant en aquestes i altres qüestions, com ara la creació de grups de treball per analitzar la situació del sistema de finançament que es va pactar la setmana passada després d’una reunió entre els dos consellers d’Hisenda, Rosario Sánchez i Jaume Giró, o les línies de feina per impulsar conjuntament polítiques i esdeveniments culturals. Amb aquestes iniciatives, se cerca dissenyar sinergies que ajudin els dos territoris en la recuperació econòmica després de la pandèmia i que millorin la vida dels ciutadans de Catalunya i les Balears.

Aquesta primera visita institucional tindrà, com han explicat els presidents, una visita de tornada, que se celebrarà a Palma dia 24 de novembre en el marc de la commemoració del 80 aniversari de la mort del polític, escriptor i diplomàtic Gabriel Alomar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.