
L’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca ha fet públic avui el darrer número dels Quaderns Didàctics de la Reserva de Biosfera: Pol·linitzadors. La vuitena edició, elaborada en col·laboració amb l’ Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, UIB-CSIC), se centra a divulgar entre els alumnes de l’ESO la importància de les espècies de pol·linitzadors als ecosistemes i sectors productius de Menorca.
Educació per a la sostenibilitat
L’educació per a la sostenibilitat consisteix un dels eixos prioritaris de la Reserva de Biosfera de Menorca tal com queda reflectit en el seu Pla d’Acció en el PROGRAMA DE CONEIXEMENT I EDUCACIÓ PER AL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE a implantar durant el període 2019-2025.
Una de les línies d’actuació dins d’aquest programa es centra en l’educació ambiental en els centres educatius mitjançant tallers i activitats, a través dels quals es tracte que els alumnes adquireixin els coneixements per valorar el seu entorn i prenguin la motivació i el compromís necessari per trobar solucions als problemes.
La difusió d’aquests tallers i activitats es dur a terme mitjançant la plataforma del programa de Salut Jove i Cultura del Consell Insular de Menorca. Aquest programa ofereix a les escoles aquest curs 2021-2022, 176 tallers, d’àmbits tan diversos com la salut, l’esport, socials, culturals o mediambientals.
Durant els darrers anys l’Agència Menorca Reserva de Biosfera ha anat incrementant el número de tallers oferts arribant aquest curs a 26 tallers de temes tan diferents com: residus, aigua, biodiversitat, geologia, platges…i destinats a tots els nivells educatius.
Durant el curs escolar 21-22 s’ha incorporat un nou taller anomenat “El fascinant món dels pol·linitzadors” per valorar i sensibilitzar a la població cap a un grup d’espècies bàsiques per a la conservació de la vida en el planeta com són els pol·linitzadors.
Les espècies pol·linitzadores
Les espècies pol·linitzadores (principalment insectes) són essencials per a la reproducció i persistència de moltes plantes, per tant ens proporcionen directa o indirectament múltiples beneficis. El declivi en la salut i les poblacions dels pol·linitzadors són una amenaça a la integritat de la biodiversitat i a l’alimentació. Cultius com els de les síndries, les carabasses, els melons, les ametlles o les cireres depenen en un 90 % de la pol·linització per insectes.
El nou taller serà impartit per investigadors del grup IMEDEA (Institut Mediterrani d’Estudis Avançats) que actualment estan desenvolupant el projecte Life 4 Pollinators amb l’objectiu de posar en valor aquestes espècies a l’a`rea mediterrània a la vegada que duen a terme un projecte d’investigació sobre els pol·linitzadors de Menorca finançat per l’Agència.
La unitat didàctica que avui es presenta representa el no 8 de la col·lecció de Quaderns Didàctics de la Reserva de Biosfera, editats per a treballar i complementar les temàtiques dels tallers educatius.
Les altres unitats didàctiques de la col·lecció són:
1. Reserva de Biosfera
2. Geologia
3. Energia
4. Biodiversitat terrestre
5. Biodiversitat marina
6. Alimentació saludable
7. Aigua
La Unitat Didàctica: Pol·linitzadors
Aquesta unitat didàctica no 8 Pol·linitzadors està dirigida tant als cursos de 3r a 6è de primària com als de 1er a 4rt de secundària i aporta informació sobre què és la pol·linització, quines són les principals espècies pol·linitzadores que tenim a Menorca, les causes i conseqüències de la pèrdua de pol·linitzadors i que podem fer per a la seva conservació, tot això acompanyat d’exercicis i activitats per a què l’alumnat apreciï aquest grup d’animals tan importants per a la conservació de la vida en el planeta.
Els textos i activitats de la unitat didàctica han estat elaborats per l’equip de IMEDEA, la qual cosa garanteix un alt nivell, i les il·lustracions científiques d’en Xavi Canyelles han estat cedides també pel grup del Life 4 Pollinators.
S’han imprès 2.000 exemplars d’aquesta unitat didàctica la qual també es pot descarregar, (com els altres quaderns didàctics), al apartat de publicacions de la pàgina www.menorcabiofera.org.