L’àrea de cultura assoleix els objectius de legislatura “Esper que molts dels projectes que hem iniciat, com el programa Eduquem amb la cultura o l’Escola de Música, segueixin en marxa”, Andreu Cardona, regidor de Cultura.

Festival Musiterrània. Foto: Ajuntament de Ciutadella.

Miriam Triay / Ciutadella – Amb les eleccions al cap de cantó, i com a ciutadans, no podem evitar pensar en el que han sigut aquests quatre anys de convivència, en els diferents àmbits treballats. Un d’aquests, i dels que més protagonisme ha agafat, ha sigut el cultural. Amb n’Andreu Cardona al capdavant, l’equip de Cultura ens ha ofert una empenta i unes ganes imparables durant aquesta era cultural plena.

LES QUATRE FITES

En l’inici d’aquesta trajectòria, des del servei de Cultura de l’Ajuntament es plantejaven quatre fites cabdals: l’obertura del Teatre des Born i l’obertura del Museu Can Saura, dos objectius ja ben encaminats des de la passada legislatura; l’inici del programa Eduquem amb la Cultura i l’inici del projecte de l’Escola de Música. Quatre pilars base que, i encara que no resumeixin tota la legislatura, sí que demostren el camí que ha volgut seguir l’equip al darrere. Un camí ple de reptes que, tot i no ser fàcils d’assolir, contestaven a diverses necessitats clau -moltes d’elles de feia anys- de la ciutadania.

“Aquests objectius s’han complert tots, alguns de forma més evident que d’altres, però tots”, afirma Cardona. Així, mentre que l’obertura inaugural del Teatre des Born i del Museu Can Saura es van celebrar com a grans fites, les activitats que s’han portat a terme des del programa Eduquem amb la Cultura, o els tràmits que ha suposat l’Escola de Música, han estat igual d’importants, encara que hagin passat més desapercebuts.

Eduquem amb la Cultura, un programa d’educació en valors i creixement emocional, s’ha sustentat damunt cinc pilars clau. “Sota aquesta premissa hem organitzat tant el Teatre a les escoles com Animam, un projecte d’animació audiovisual. Les dues activitats estrella d’aquest programa i adreçades a infants de cinquè i sisè de primària de totes les escoles de Ciutadella. Però també hem dissenyat Llegim amb tu, El museu a casa i, l’any vinent, es pot engegar el projecte musical Pam i Pipa, per a fillets d’entre 0 a 3 anys”. Diferents eines i diferents activitats, que potencien la cultura en tots els seus vessants, perquè tothom en pugui gaudir i aprendre.

Foto: Ajuntament de Ciutadella.

L’ESCOLA DE MÚSICA: UNA REALITAT FUTURA

D’altra banda, i pel que fa a l’Escola de Música, “hem iniciat i finalitzat dos tràmits urbanístics prioritaris i imprescindibles. I, encara que han estat molt feixucs i lents, i potser no hem avançat el que ens hagués agradat, hem deixat molta feina enllestida”. Els tràmits en qüestió són la modificació de la fitxa urbanística i l’aprovació de l’estudi de detall. Processos relatius a la disposició urbana i a les possibilitats constructives de l’espai.

“Ara, i amb aquests tràmits fets, la idea és poder convocar el concurs d’avantprojecte, per tenir-lo adjudicat abans que acabem la legislatura. Així, el pròxim equip de govern que entri, es podrà centrar en la part de desenvolupament del projecte bàsic i executiu; i de l’adjudicació d’obres”.

En aquest sentit, la següent passa a fer consisteix a organitzar un concurs on diferents equips multidisciplinaris presentin les seves idees de projecte; és a dir, un primer apropament a què pot ser l’edifici. Una volta aquest finalitzi, amb l’equip de professionals escollit, aquest s’encarregarà de presentar el projecte desenvolupat, amb les idees més detallades, del que serà l’Escola de Música.

Sabent que els processos d’aquest tipus s’han de fer bé, coent-se a foc lent, era molt complicat que l’Escola de Música s’inaugurés aquesta legislatura; el que sí que esperaven des de l’Ajuntament, era poder tenir el projecte més avançat. “Tanmateix, estic satisfet del que s’ha aconseguit. Només falta que, la pròxima legislatura, s’hi doni continuïtat”.

Tast de Cultura. Foto: Ajuntament de Ciutadella.

EL MÓN CULTURAL NO S’ATURA

Desfocalitzant l’atenció d’aquests projectes, des de l’equip de Cultura s’han aconseguit moltes més fites. Entre elles trobam les creacions durant la pandèmia. Aquesta legislatura va tenir un punt clau i diferencial de les altres, els dos anys de Covid-19. En aquest temps, la cultura va haver de sobreviure com va poder, i des de l’Ajuntament de Ciutadella ho van fer de la millor manera possible: adaptant-se.

Com bé afirma Cardona, “sense la Covid-19 haguéssim generat molt més, però amb ella vam generar diferent. Van sorgir projectes i es van utilitzar altres mitjans, que, potser sense una pandèmia, no haguessin aparegut encara”. Entre aquests trobam el Tast de Cultura o el festival Musiterrània. Ambdues van ser activitats que van tenir molt d’èxit. La primera, ja s’ha instaurat en el programa anual esperat pel públic, i l’altra, simplement, és un record de pandèmia.

En paraules del regidor, “el Tast de Cultura va sortir de la necessitat de generar activitats amb aforament controlable, que ens va obligar a cercar altres espais. Així, va néixer la confluència entre la potenciació necessària i urgent del sector cultural, de la difusió del nostre patrimoni, i la voluntat d’ajudar al producte local del sector primari”. Pel que fa al festival Musiterrània, “va ser un festival musical que es va fer al Castell de Sant Nicolau, de forma controlada, en un moment d’aturada total i potenciant la cultura de quilòmetre zero. Va complir una funció molt important en aquell moment. Passada l’època de restriccions, i amb la tornada a l’oferta habitual, on hi ha una gran quantitat de festivals d’estiu, ja no hi va haver la necessitat de donar-li continuïtat. Segurament en un futur sigui una oferta a recuperar, ja que l’espai dels concerts és immillorable”.

Precisament amb el tema de l’oferta de festivals i iniciatives culturals, Cardona creu que “hem fet un bon acompanyament a les entitats culturals de Ciutadella. Tenim un teixit associatiu excepcional, i l’Ajuntament ha de saber acompanyar i donar suport. En aquest sentit, hem augmentat els ajuts a entitats que tenen una oferta molt consolidada, i hem estès la mà a iniciatives noves que consideràvem importants per a Ciutadella, com el Festival Amalgama Kids, dedicat als més petits, o el Festival Fosquets de Líthica.

Tast de Cultura. Foto: Ajuntament de Ciutadella.

LA CULTURA CREIX

Si seguim fent balanç d’aquesta legislatura cultural, un altre assoliment clau, ha sigut la cura dels espais culturals. Tant dels nous que han aparegut, com dels que ja hi eren, i necessitaven seguir sent. Així, a més de les inauguracions d’espais, des de l’Ajuntament s’han fet inversions en el manteniment d’El Roser, de la Casa de Cultura i del Centre Municipal d’Art de Ciutadella i l’Arxiu històric, entre altres. Com destaca Cardona en aquest sentit, “és important dur a terme polítiques de manteniment constant dels espais de cultura i tenir-los en bones condicions. Només així és possible que un poble desenvolupi polítiques culturals exitoses”

Parlant d’espais, destaca també la remodelació i recuperació, juntament amb el Consell Insular, de l’Observatori que, a més, va suposar la signatura d’un Conveni amb la secció d’astronomia del Cercle Artístic que duu a terme la seva gestió i organització d’activitats relacionades amb l’astronomia.

També ha tingut una importància cabdal durant aquesta legislatura el tancament dels cinemes i la seva posterior reobertura. En paraules del regidor, “el tancament dels Cinemes Canal Salat, provocat per la crisi de la Covid-19, va ser un dels moments més difícils d’aquests quatre anys, tant pel que suposava de pèrdua cultural com per la gran preocupació afegida de veure patir una empresa local que tan bé l’havia gestionat durant tants anys.” Finalment, afortunadament, es van reobrir l’estiu de l’any passat, amb una empresa de gent jove, amb molta iniciativa.

A més, i tenint en compte la riquesa teatral que es viu a Ciutadella, també ha destacat la Setmana del Teatre. “Ciutadella compta amb quatre teatres actius: el Teatre de Sant Miquel, el Teatre 17 de gener, el Teatre de Calós i el Teatre des Born. A més de presentar també esdeveniments i companyies relacionades com el Teatre de Butxaca, el Premi Born de Teatre, el Teatre a les Escoles… A partir d’aquí, ens va semblar crucial organitzar un projecte en què tots poguessin tenir protagonisme, i treballessin de forma conjunta”.

Com a darrera fita destacable trobam l’any Joan Benejam, en què es va donar importància, alhora que es brindava coneixement, a aquesta cabdal figura ciutadellenca. Un any que, en realitat, no s’acabarà fins al pròxim Sant Jordi, en què es presentarà l’edició adaptada per fillets del llibre Ciutadella Vella. Un gran i fidel treball realitzat per “tres professionals que han format un equip extraordinari: la directora del museu Majo León, la il·lustradora Gemma Contreras, i la col·laboració en l’assessorament lingüístic de na Fina Salord.

Quatre anys plens de reptes, coneguts i desconeguts, de perills i inconvenients que apareixien de sobte, i s’havien d’afrontar. Quatre anys de resiliència, coratge i treball en equip, que han demostrat donar uns fruits suficients, sucosos i plens de gust. Un gust per la cultura exquisit. Que, esperem, i tot i canviar d’equip, que no desaparegui. Com diu Cardona, esperem “que molts dels projectes que s’han iniciat, segueixin en marxa”.

Festival Musiterrània. Foto: Ajuntament de Ciutadella.

One Comment on “L’àrea de cultura assoleix els objectius de legislatura “Esper que molts dels projectes que hem iniciat, com el programa Eduquem amb la cultura o l’Escola de Música, segueixin en marxa”, Andreu Cardona, regidor de Cultura.

  1. La cultura creix, Sr. Cardona, i seguirà creixent, sobre tot la cultura amb iniciativa cívica, que és l’autèntica cultura que neix del teixit social. i a Ciutadella també aquesta sobreviu a la sordera i ceguesa de les autoritats. Entitats com el Cercle Artístic, el Casino 17 de Gener, Sant Miquel, Calós, associacions com Creart, Es Músics, vaDcultura o Treset, o col·lectius culturals de folclor, segueixen fent el seu camí amb la posada de perfil de les institucions quan se’ls demana les mateixes oportunitats que sí sels dona als col·lectius amics (de la seva corda) que si tenen el seu vistiplau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.