Galeria de matemàtics “especials” En la vida dels matemàtics, igual que en altres col·lectius, podem trobar aspectes sorprenents com, per exemple, assassins, malalts mentals, terroristes, etc...

Antoni Liz Femenías/Ciutadella –

Nicolás Bourbaki.

Aquest matemàtic que ha publicat diverses obres no ha existit. Es el pseudònim d’un grup de matématics (la majoria francesos) que publicava cap a 1930 la seua obra de forma conjunta.



Hypatia d’Alexandría (370-415 d.C.) és una matemàtica seguidora de les idees de Platón i de Pitàgores. Va publicar obres de geometria, algebra i astronomia. Va morir assassinada per un grup de fanàtics rivals als 45 anys. S’ha fet la película “Àgora” sobre la seua vida.

Évariste Galois (1811-1832) Famós per la contribució a la teoria de grups i  altres estudis. Va morir en un duel als 21 anys. Va passar la nit anterior al duel posant per escrit les seues idees matemàtiques.


Georg Cantor (1845-1918)  Matemàtic aleman prou destacat que va estudiar la teoria de conjunts i els nombres transfinits.Tenia  depresió. Durant 30 anys va tenir crissis nervioses i va morir a una institució mental.

Kurt Gödel (1906-1978)  Va fer estudis de lògica. Tenia paranoia i creia que el volien enverinar. Després d’una operació va ser internat a un hospital ja que no volia menjar. Es pot dir que va morir de fam.

André Bloch (1893-1948) Com a matemàtic ha fet estudis de funcions, geometria, teoria de nombres, equacions, etc. A la seua familia hi havia casos d’enfermetats mentals i, per açò, després d’un dinar en família va matar el seus germà, conco i tia.

Alan Turing (1912-1954)  Va treballar per desxifrar les transmisions alemanyes a la segona guerra mundial. Va tenir premis per aquest motiu. El van acusar d’homosexual i forçar a provar drogues com a teràpia. El van trobar mort al llit enverinat per cianur. No se sap si va ser suicidi. S’ha fet la película “Enigma” sobre la seua vida.


John Forbes Nash (1928-2015)  Matemàtic que va estudiar sobre teoria de jocs, geometria diferencial i economia. Se li va diagnosticar paranoia i esquizofrenia. Va morir el 2015 en un accident de cotxe junt amb la seua dona. Es va fer un llibre sobre ell (1998) i després la película “una mente maravillosa” de l’any 2001.

Theodore Kaczynski (n. 1942)  Doctorat en matemàtiques per la universitat de Michigan.  Desde 1970 va fer cartes-bomba amb que va matar 3 persones i ferir més de 20. Com a terrorista li deien Unabomber. Va ser detingut el 1996 i viu a la presó de Colorado.

 

 

Nota: Moltes dades de l’article són dels llibres de Clifford A Pickover “A Passion for matemàtics” i “Wonders on Numbers”. (S’han publicats alguns capítols en castellà amb el nom “El prodigio de los números” RBA. Les dades s’han confirmat a Wikipedia i altres fonts.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.