Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

Aprovat inicialment el projecte de reforma de la carretera general en el tram de Rafal Rubí Compatibilitza la seguretat viària amb el patrimoni i el seu entorn paisatgístic

Aquest dilluns, 7 d’abril, el Consell Executiu ha aprovat de manera inicial el projecte de reforma de la carretera general entre Alaior i Maó en el tram de Rafal Rubí. En concret, el projecte de la Me-1 entre el punt quilomètric 5+700 i el 7+700. El pressupost és de 6 milions d’euros i el termini d’execució una vegada comencin les obres en aquests dos quilòmetres és d’11 mesos. Les obres podrien començar durant el darrer trimestre d’enguany. Avui mateix també s’ha aprovat de manera inicial el document ambiental que acompanya el projecte constructiu, així com l’estudi d’impacte patrimonial.

El projecte fa compatible la seguretat viària amb la protecció del patrimoni. De fet, incorpora recomanacions tècniques per a protegir encara més els béns arqueològics de la zona.  “Guanyam en seguretat i guanyam en protecció patrimonial”, ha explicat el president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca. El president ha presentat avui els detalls del projecte en una roda de premsa amb el conseller de Mobilitat, Juan Manuel Delgado, i el conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports, Joan Pons. Ambdós departaments han fet feina de manera conjunta des de juliol de 2023 per a dur endavant la reforma de la Me-1 en aquest tram amb totes les garanties pel que fa a la seguretat, el medi ambient, i la cultura.

“La reforma de la carretera general és una prioritat. Demostram amb fets que complim. El tram de Rafal Rubí dur una dècada amb les obres sense acabar. S’han perdut anys i milions d’euros de manera incomprensible, ja que a més és un tram perillós on conflueixen un encreuament de camins amb una corba i un canvi de rasant. És un projecte que s’havia polititzat i que ara torna al camí tècnic. Posam seny”, ha dit el president del Consell Insular de Menorca.

“De cara a la norma el projecte que durem a terme és la solució més segura. També en matèria patrimonial hem fet feina amb un dels majors experts en patrimoni d’Espanya, que ha fet un informe d’avaluació patrimonial i paisatgística. És el doctor Jordi Tresserres, que va ser president d’ICOMOS a Espanya. Aquest informe proposa mesures, que hem incorporat al projecte. Hem seguit totes i cada una de les recomanacions perquè volem que aquest projecte sigui un èxit. Hi ha consens tècnic i científic”, ha expressat Vilafranca.

“Feim possible la carretera general que mereixen els menorquins, una carretera segura, eficient i sostenible. Una carretera que, a més, contribueix a protegir el patrimoni”, ha afegit el president del Consell Insular de Menorca.

Eliminació de girs a l’esquerra i finalització de l’enllaç parcialment construit 

D’aquesta manera, s’ampliarà la plataforma de la carretera fins a tenir un mínim de 12 metres d’amplària, amb dos carrils de circulació de 3,5 metres i vorals de 2,5 metres cada un, amb bermes de 0,75. Es millorarà el traçat i mobilitat finalitzant les obres de l’enllaç parcialment executat, amb els ramals, les lloses de transició i acabats que possibilitin realitzar els canvis de sentit i incorporació a la via des del camí de Rafal Rubí i el Camí d’Alcaidús en condicions segures.

“La realització de l’enllaç permet millorar el radi actual de la corba, que és de 350 metres, fins a un radi de 2000 metres. Així mateix, permet eliminar la successió d’acords verticals còncau i convex sense visibilitat existent al voltant del PK 6+800” ha explicat el conseller de Mobilitat.

A més, es realitzarà un carril addicional de maniobres i girs a la dreta entre el punt 7+020 i el 7+180, en sentit Maó-Alaior, entre el final del ramal d’incorporació a la Me-1 des de l’enllaç en sentit Alaior i l’accés a l’estació de servei de carburants del costat nord. Es realitzarà un altre carril addicional de maniobres i girs a la dreta entre el punt 7+120 i 7+000, en sentit Alaior-Maó, entre la incorporació a la Me-1 des de l’estació de servei de carburants del costat sud i inici del ramal de sortida fins a l’enllaç en sentit Maó. L’amplada dels carrils de maniobra es dissenya també amb 3,5 metres d’amplària.

De la mateixa manera, s’ha projectat la prohibició dels girs a l’esquerra en la resta d’interseccions i accessos existents en el tram del projecte, el qual evitarà moltes col·lisions front-laterals i per impacte, així com sortides de via per a evitar col·lisions. Aquesta prohibició de girs a l’esquerra als accessos a camins i finques fa que s’hagi d’habilitar un enllaç on poder realitzar canvis de sentit, i a la vegada millorar les condicions de seguretat en les incorporacions.

L’enllumenat projectat s’ha dissenyat de manera que compleixi amb el Reglament de protecció del medi nocturn de Menorca, tenint en compte que l’illa des de gener de 2019 compta amb la qualificació de destí Starlight.

Finalment, s’habilitarà un camí de terra el que s’ha creat en el tram de l’Argentina i el que s’executarà aviat al tram de Talatí.

Protecció del patrimoni

Aquest projecte incorpora una avaluació ambiental i un estudi d’Impacte Patrimonial. A finals de 2023, es va constituir una mesa de treball tècnica entre ICOMOS i el Consell Insular de Menorca. Els tècnics van proposar encarregar una Avaluació d’Impacte Patrimonial per poder dur a terme una solució consensuada amb ICOMOS. “Les AIP tenen com a objectiu trobar les millors solucions possibles per satisfer tant les prioritats de conservació com les necessitats de desenvolupament. La seva funció és la prevenció o mitigació d’impactes damunt el Patrimoni Mundial. Les mesures que pendrem a Rafal Rubí són pioneres a tota Espanya”, ha relatat el conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esport. Així, el Departament de Mobilitat va encarregar el treball al doctor Jordi Tresserras Juan, consultor d’UNESCO, expert en Patrimoni Mundial i expresident d’ICOMOS Espanya que va avaluar la candidatura de Menorca Talaiòtica davant la UNESCO.

Per a la redacció de l’AIP, Tresserras no només ha fet feina amb els tècnics de Carreteres i de Patrimoni del Consell, sinó que també ha recaptat l’opinió dels propietaris de la finca en la qual s’ubiquen les navetes de Rafal Rubí i dels residents dels camins de Rafal Rubí i Alcaidús. “Tots ells s’han mostrat partidaris i han demanat al Consell la finalització de l’enllaç a distint nivell a Rafal Rubí per poder augmentar així la seguretat a l’hora d’accedir a les navetes i a les finques”, ha afegit Pons.

El juliol de 2024, el director de l’Agència Menorca Talaiòtica va emetre un informe favorable sobre l’AIP de Rafal Rubí, destacant que “en el document es posa en relleu la necessitat de millorar la seguretat viària en la intersecció entre la carretera Me-1 i els camins de Rafal Rubí i Alcaidús, plantejant que la solució més adequada és un enllaç a doble nivell”.

El document d’Avaluació d’Impacte Patrimonial planteja diverses mesures destinades a mitigar l’impacte visual sobre l’entorn de les navetes de l’enllaç a doble nivell. Aquestes són, entre d’altres, la creació d’una pantalla vegetal potenciant la vegetació arbòria natural ja existent dins de la finca, formada per les mateixes espècies que ja creixien a l’illa durant la prehistòria. També la hidrosembra i revegetació dels talussos en terraplè generats amb l’enllaç, utilitzant d’espècies autòctones, així com el soterrament de les línies aèries de comunicacions i les línies elèctriques aèries de baixa tensió. A més, es contempla la construcció dels tancaments que separaran la finca de la zona expropiada usant la tècnica tradicional de la pedra en sec.

Consens científic

Dia 31 del mateix mes de juliol, el Consell Científic de l’Agència Menorca Talaiòtica, format per experts independents, va aprovar per majoria absoluta l’Avaluació d’Impacte Patrimonial de Rafal Rubí elaborada pel doctor Tresserras, com a única solució tècnica possible que fa compatible la seguretat viària amb la preservació del Patrimoni.

Informe jurídic

Per altra banda, el departament de Mobilitat del Consell Insular va encarregar un informe jurídic a un expert en Dret Públic, que analitza les possibles responsabilitats en què podria incórrer l’equip de govern i els funcionaris del Consell si s’optés per una solució viària diferent de l’única avalada pels tècnics. “L’informe conclou que els representants polítics i els funcionaris del Consell podrien incórrer en possibles reclamacions de responsabilitat patrimonial en cas d’executar una solució viària diferent de la finalització de l’enllaç a distint nivell tal com recomanen tots els informes tècnics del Consell”, ha afirmat Pons.

Finalment, el desembre de 2024, l’Agència Menorca Talaiòtica va enviar a la UNESCO l’informe de resposta a les recomanacions del Comitè de Patrimoni Mundial. “Després de quasi dos anys de feina intensa ja tenim la solució tècnica que farà compatible la seguretat viària amb el Patrimoni Mundial. Es millora la seguretat viària per accedir a les navetes, cosa que permetrà reobrir l’activitat a les navetes de Rafal Rubí. Es conservaran els béns etnològics de la zona i se soterraran els cables elèctrics de la Me-1 tal com recomanava UNESCO”, ha explicat el conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports.

Conveni de carreteres

Durant la roda de premsa, el president del Consell Insular de Menorca ha tornat a demanar al Govern d’Espanya un nou conveni de Carreteres. “Tornam a demanar al Govern d’Espanya que atengui les necessitats de Menorca, com són les nostres infraestructures. Tornam a demanar al Ministeri que s’assegui a negociar un nou conveni de carreteres per a finançar les obres que tenim en curs i les que estan pendents. Mentre l’Estat ens desatén, feim la nostra feina, que és fer la millor carretera possible per Menorca, i signarem un conveni amb el Govern de les Illes Balears mentre l’Estat no aprova el seu”, ha conclòs Vilafranca.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.