
L’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca ha resolt la convocatòria d’ajuts per a la realització d’estudis i investigacions ambientals a la Reserva de Biosfera corresponent a l’any 2024. Aquesta línia de suport impulsa projectes que contribueixen a aprofundir en el coneixement científic de l’illa i reforcen la gestió sostenible del seu territori. La convocatòria ha estat dotada amb un total de 25.000 euros.
Els projectes que han estat becats aquest any són els següents:
– Descripció genètica de les poblacions de tortuga d’aigua (Emys orbicularis) de Menorca: anàlisi i comparativa amb poblacions continentals per una millora del seu estat de conservació.
– Assegurar la salut de l’oceà: diversitat microbiana al llarg de la costa de Menorca i els factors que contribueixen a la seva riquesa.
– Diagnosi de la generació de residus plàstics en el sector marítim de Menorca.
– Ecosistemes costaners com a embornals i fonts de gasos d’efecte hivernacle: anàlisi de l’Albufera des Grau.
– Estudi de la diversitat de formícids de Menorca: mostreig, col·leccions de referència i anàlisi genètic.
– Gasteròpodes de s’Albufera des Grau: diversitat i rol en la transmissió de patògens de fauna silvestre.
– Efecte de la llum artificial en els estanys utilitzats pels ratpenats per beure: tendència de l’increment de llums a la Reserva de Biosfera de Menorca.
– Menorca i la cellarda. Un endemisme oblidat en el declivi de l’espècie.
El conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, Simón Gornés, ha agraït la implicació de totes les persones i equips investigadors que han participat en la convocatòria. “Els estudis que cada any es realitzen a la Reserva de Biosfera de Menorca ens permeten millorar, preveure i fer més eficients les tasques de gestió, conservació i seguiment del nostre territori i ecosistemes. Per açò, volem també recolzar econòmicament els projectes que contribueixen a ampliar el coneixement científic de Menorca. La nostra enhorabona a totes les persones que han presentat els seus”.
Els projectes han estat valorats individualment per una Comissió Avaluadora integrada per tècnics del departament de Medi Ambient del Consell Insular. En total es van presentar 9 projectes, dels quals 8 han estat seleccionats per complir amb els requisits i criteris establerts a les bases de la convocatòria. Els criteris de valoració han inclòs el rigor científic de les propostes, l’interès ambiental del tema d’estudi, la incidència prevista en la gestió i conservació de la Reserva, la capacitat de difusió dels resultats, la implicació de recursos propis i l’experiència de les persones responsables.
Els estudis becats disposaran d’un termini màxim d’un any per a la seva realització, i els seus resultats contribuiran al coneixement i a la gestió sostenible del territori menorquí, en coherència amb els objectius de la Reserva de Biosfera.