Aquest divendres, 2 de maig, el Centre de Geologia de Menorca torna a obrir les seves portes per inaugurar la temporada 2025 amb importants novetats que enriqueixen la seva oferta divulgativa. L’exposició permanent incorpora ara nous panells informatius dedicats a les Localitats d’Interès Geològic de la Reserva de Biosfera de Menorca, apropant al públic la riquesa i singularitat del patrimoni geològic de l’illa.
A més, s’estrena un nou fullet desplegable sobre la Geodiversitat de Menorca, que es podrà obtenir gratuïtament al Centre. Dissenyat amb una clara vocació didàctica, inclou il·lustracions i continguts accessibles que expliquen com la geodiversitat influeix en el paisatge, l’activitat humana i els ecosistemes menorquins, alhora que aborda les amenaces i la distribució dels diferents tipus de materials geològics al territori.
“El Centre de Geologia és una eina fonamental per a la divulgació i la sensibilització entorn del patrimoni natural menorquí. Aquestes noves incorporacions ens permeten continuar avançant en la missió de posar en valor la geodiversitat de l’illa i fer-la accessible a tothom, des de l’interès científic fins a l’experiència familiar”, ha destacat Simón Gornés, conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació Local del Consell Insular de Menorca.
En el marc de la commemoració del centenari del naixement de Benet Mercadal, figura clau per al coneixement de la geologia menorquina, el Centre impulsa amb l’Institut Menorquí d’Estudis i l’Ajuntament de Sant Lluís el cicle “Menorca i la Geologia”. Durant el mes de maig es duran a terme dues sortides temàtiques:
10 de maig – “Geologia talaiòtica”: ruta pel barranc de Binigaus i el poblat de Sant Agustí Vell, posant en relleu la influència de la geologia durant la prehistòria de l’illa.
24 de maig – “Menorca abans dels dinosaures”: excursió al Pilar guiada pel Dr. Rafel Matamales, conservador del Museu de Ciències Naturals del Bosc de Can Botino (MUCBO).
El Centre manté també l’exposició temporal “Espècies invasores a la Reserva de Biosfera de Menorca”, que, després de la bona acollida de l’any passat, es presenta una temporada més amb l’objectiu de conscienciar sobre els impactes d’aquestes espècies i les estratègies de gestió aplicades.
Com cada any, al Centre de Geologia també programarà regularment noves activitats que alternaran tallers lúdics i educatius amb excursions per apropar els valors geològics de Menorca tant al públic familiar com a l’adult.
El Centre de Geologia de Menorca
El Centre de Geologia de Menorca, situat a Ferreries, és un projecte gestionat per l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular que compta amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Ferreries. Aquest espai s’ha convertit en un referent tant per als investigadors com per als visitants interessats en comprendre l’evolució geològica de Menorca.
L’equipament romandrà obert durant el mes de maig (i octubre) de dimarts a dissabte de 10 a 14 h, mentre que de juny a setembre obrirà també en horari de tarda, de dimarts a diumenge de 10 a 14 h i de 18 a 20 h. L’entrada és gratuïta i es poden concertar visites guiades per a grups o demanar informació escrivint a centregeologia@gmail.com