Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

El futur centre d’interpretació de Menorca Talaiòtica a l’exposició internacional de la UNESCO a Venècia   El projecte del futur centre d’interpretació de Ciutadella forma part de l’exposició Deep Surfaces organitzada per la UNESCO a Venècia

La Menorca Talaiòtica i el seu projecte del futur centre d’interpretació de Ciutadella està present en l’exposició “Deep Surfaces. Arquitectura per millorar l’experiència del visitant als llocs UNESCO”, organitzada per la UNESCO en col·laboració amb la Royal Commission for AlUla. Aquesta mostra té lloc al Palazzo Zorzi de Venècia, seu de l’Oficina Regional de Ciencia y Cultura de la UNESCO a Europa, del 10 de maig al 23 de novembre de 2025, amb entrada lliure per al públic.

L’exposició posa en valor experiències i bones pràctiques de centres de visitants en espais designats per la UNESCO arreu del món, incloent-hi Patrimonis Mundials, Reserves de la Biosfera i Geoparcs Globals. Entre les més de 50 instal·lacions seleccionades, el projecte del centre de Menorca Talaiòtica es destaca com un exemple innovador de gestió sostenible i interpretació del patrimoni talaiòtic, contribuint a la conservació, la sensibilització i el desenvolupament local.

El president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca, ha assenyalat: “La participació de Menorca Talaiòtica en aquesta exposició suposa un reconeixement internacional a la feina feta per institucions, entitats i la societat menorquina en la protecció i difusió del seu llegat històric. L’Agència Menorca Talaiòtica continuarà treballant per garantir que aquest patrimoni sigui una font de coneixement, orgull i desenvolupament sostenible per a les futures generacions”.

Sobre l’exposició Deep Surfaces

L’exposició “Deep Surfaces” explora com l’arquitectura pot millorar l’experiència dels visitants en els llocs declarats patrimoni mundial per la UNESCO, centrant-se en els centres d’informació i interpretació. Mitjançant una selecció de projectes d’arreu del món, la mostra investiga com aquests espais poden connectar narratives, persones i el seu entorn, alhora que contribueixen a la conservació del patrimoni compartit.

L’exposició es presenta a través de panells informatius amb imatges i textos, complementats per una extensió digital accessible mitjançant codis QR. A més, compta amb la instal·lació “Cloud”, una estructura tridimensional i modular que ofereix una experiència immersiva als visitants. Aquesta instal·lació fa servir un sistema de codificació per colors per guiar el recorregut a través de quatre grans eixos temàtics: interpretació del patrimoni, gestió dels llocs, accessibilitat i sostenibilitat, i el treball amb les comunitats locals.

A banda dels continguts visuals i interactius, l’exposició inclourà una Biblioteca de Materials, on es podran veure mostres de materials emprats en la construcció dels centres de visitants seleccionats, il·lustrant la seva diversitat i adaptació als contextos locals.

El futur centre de Menorca Talaiòtica

El futur centre d’interpretació de Menorca Talaiòtica a Ciutadella està concebut com un espai de referència per a la difusió del patrimoni de la Menorca Talaiòtica, declarada patrimoni mundial per la UNESCO el 2023. Amb un enfocament innovador i sostenible, el centre combinarà les darreres tecnologies en interpretació del patrimoni amb una arquitectura respectuosa amb l’entorn, posant en valor la relació entre les comunitats prehistòriques de Menorca i el paisatge que les envoltava.

La seva inclusió en aquesta exposició internacional representa una oportunitat única per donar a conèixer Menorca com a model de bones pràctiques en la gestió de llocs patrimonials. A més, el projecte reforça el compromís de la nostra illa amb el desenvolupament sostenible i el turisme responsable, valors fonamentals per a la UNESCO.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.