Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

Alcudia i la repoblació Per Raymonde Calbo Laffitte

Albufera d’Alcúdia 1924

Quan vaig llegir la publicació de les jornades d’estudis locals d’Alcúdia de l’any 2014,  va cridar-me l’atenció el senzill estudi de la investigadora local Salvadora Riutord Mir sobre la repoblació d’aquella vila durant  els segles XVIII i XIX. Com ella bé ho senyala, no va pretendre fer un estudi científic sinó mostrar la relació de noms que va trobar i demostrar la coincidència amb molts dels noms i llinatges que perduren en la actualitat. Havia sentit comentar al seu padrí matern, Francesc Mir i Bagur, que els seus repadrins eren de Ciutadella. El motiu de la seva recerca era investigar d’on procedia la seva família.

Als segles mencionats, la despoblació d’Alcúdia era deguda a una crisi, a la insalubritat de l’Albufera, al tancament del port i a una fiscalitat abusiva. Els habitants abandonaven les cases i les terres i minvava la població de treballadors. Per això, les autoritats del moment varen fer una crida a altres poblacions per a què anessin a viure a Alcúdia.

La primera arribada des de Menorca es produí l’any 1779. Es tracta d’una família formada per Josep Salort Camps de 56 anys, Caterina Alemany Marquès de 53 anys, i la seva filla Joana de, 19 anys.

La darrera arribada fou l’any 1835 amb 2 famílies: una formada per Antoni Marquès de 34 anys i Caterina Alsina també de 34 anys i els seus fills Magdalena de 9 anys, Domingo de 7 anys i Pere de 3 anys. L’altra formada per Cristòfol Bagur Cantallops de 51 anys, Maria Torrent Andreu de 45 anys i els seus fills, Joana de 24 anys, Llorenç de 21, Coloma de 18, Maria de 16, Esperança de 13 i Jaume d’11anys. Estant establerts a Alcúdia nasqueren 3 fills més; Francesca, Catarina i Cristòfol. Amb ells vengué un germà del pare de la família Gabriel Bagur Cantallops de 49 anys.

Entre el 1802 i el 1822 arribaren a Alcúdia moltes més famílies. El 1824 s’instal·laren un total de 19 matrimonis de Ciutadella tots amb fills, 1 des Mercadal, 1 d’Alaior, i 1 de Maó. Amb el temps es celebraren matrimonis entre menorquins i mallorquines i alcudiencs i menorquines.

Els llinatges dels homes naturals  de Ciutadella són: Alemany, Arguimbau, Bagur, Cursach, Juaneda, Llabrés, Llambíes, Marquès, Pons, Ramonell, Salort, Taltavull, Tomàs, Torres, Truyols, Vera, Verger. El llinatges de les dones: Benejam, Gorries, Lliteres, Melis, Piris, Serra, Torrent, Femenies, Mercadal.

Alguns dels noms i llinatges que encara perduren hi són molt coneguts a Alcúdia com: la família Camps, l’amo Miquel Camps fou Saig de l’Ajuntament. La família Carretero, els “Puetes” del Moll. Hi ha dos descendents, Agustí i el seu germà Sebastià Carretero. La família Vera els “Gasparons” del Moll. La família Salort, els “Nyanys” d’Alcúdia. I  les famílies Ramonell els “Racó”, Truyols de “can Bèca” i  Mir de “can Cortera”.

Gràcies al costum, actualment deixat de banda, de posar als fills els noms dels padrins i la successió de les línies paternes podem constatar avui que algunes de les famílies actuals són descendents dels nous pobladors procedent de Menorca que durant el segle XVIII i XIX s’establiren a Alcúdia.

Sempre trob interessant tenir la curiositat d’esbrinar quines són les nostres arrels,  una recerca meritòria, sovint molt laboriosa.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.